Terminy ważności? "Wielkie nieporozumienie" – mówią eksperci

Czy naprawdę musimy wyrzucać jogurt dzień po dacie? Coraz więcej badań i ekspertów mówi jasno:
terminy ważności w obecnej formie to fikcja, która napędza masowe marnowanie jedzenia.

Fakty, które warto znać:

  • Daty typu "najlepiej spożyć przed" to nie ostrzeżenie zdrowotne, a jedynie sugestia jakościowa – produkt nadal może być bezpieczny (FDA, 2022)
    Źródło: FDA.gov
  • Do 90% ludzi nie rozumie różnicy między "najlepiej spożyć przed" a "należy spożyć do" – co prowadzi do wyrzucania dobrego jedzenia
    Źródło: Harvard Law School / "The Dating Game"
  • 80% wyrzucanego jedzenia w UK nadaje się jeszcze do spożycia
    Źródło: WRAP UK
  • Terminy są ustalane przez producentów, często z myślą o marce, a nie zdrowiu konsumenta
    "Wolą, żebyś wyrzucił produkt za wcześnie niż za późno" – Dana Gunders, ekspertka ds. żywności,NRDC.org
  • 1/3 żywności na świecie trafia do śmieci – głównie przez błędne zrozumienie dat
    Źródło: FAO/ONZ
Terminy ważności w obecnej formie to fikcja

Eksperci zachęcają: Używaj nosa, nie tylko oczu

"Terminy to tylko cyfry. Twój nos, oczy i język są lepszymi testerami świeżości"prof. Paul Rozin, University of Pennsylvania

Eko Tips: co zamiast ślepego zaufania datom?

  • Czytaj etykiety – wiedz, co oznaczają.
  • Oceniaj jedzenie zmysłami.
  • Wspieraj jadłodzielnie i apki typu Too Good To Go.
  • Nie daj się wciągnąć w spiralę marnowania „na wszelki wypadek”.
Nie bądz ślepy na fikcje

Czas odczarować termin ważności. Zdrowy rozsądek i planeta będą Ci wdzięczne.

To top